Наурыз көже дайындау әдісі


Наурыз көже — қазақ халқының көктемгі мерекесі Наурызда дайындалатын дәстүрлі тағам. Бұл көже жеті түрлі ингредиенттен тұрады, олар молшылық пен берекенің символы ретінде қабылданады. Elorda.info.kz тілшісі қазақтың ұлттық тағамын дайындау әдісін назарыңызға ұсынады.
Құрамы:
1. Сүр ет (қазы немесе басқа да ет түрлері) — 500 г
2. Бидай — 100 г
3. Арпа — 100 г
4. Тары — 100 г
5. Айран немесе қатық — 500 мл
6. Құрт — 60 г
7. Тұз — дәміне қарай
Дайындалу әдісі:
1. Етті пісіру: Сүр етті жуып, үлкен қазанға салыңыз. Үстіне 3 литр су құйып, ет толық пісіп, жұмсақ болғанша қайнатыңыз. Піскеннен кейін етті алып, ұсақтап тураңыз.
2. Дәндерді дайындау: Бидай, арпа және тарыны жақсылап жуып, бөлек-бөлек пісіріңіз. Әрқайсысы толық пісіп, жұмсақ болуы керек.
3. Құртты езу: Құртты аз мөлшердегі жылы суда езіп, сұйық күйге келтіріңіз.
4. Көжені жасау: Еттің сорпасына піскен дәндерді қосып, араластырыңыз. Үстіне туралған етті, ерітілген құртты және айранды (немесе қатықты) қосыңыз. Барлығын жақсылап араластырып, дәміне қарай тұз қосыңыз.
5. Дәмін сіңіру: Дайын көжені 15-20 минутқа қалдырып, дәмдердің бір-біріне сіңуіне мүмкіндік беріңіз.
6. Ұсыну: Наурыз көжені дастарқанға жылы күйінде ұсыныңыз. Бұл дәстүрлі тағамды дайындау арқылы сіз Наурыз мерекесінің рухын сезініп, қазақ халқының бай мәдениетімен таныса аласыз.



