СЭС азық-түлік сатып аларда мұқият болуды ескертті
Тауардың кесіндісін және қатерді бағалауды ескере отырып, бақылау кезінде тамақ өнімдерінің ет, балық, кондитерлік өнімдер, сүт сынды барлық түрлері қамтылады. Мониторинг нәтижелері бойынша 2021 жылы тамақ өнімдерінің сынамаларының 2239-ы зерттелді. Оның ішінде импорттық өндіріс – 70%-ды, отандық өндіріс 30%-ды құрады. 183 сынама талаптарына сәйкес келмеді. Оның 64%-ы - импорттық, 36%-ы - отандық өндірістен анықталды, - деп атап өтті ведомствоның баспасөз қызметі.
Департамент таратқан деректерге сүйенсек, талаптардың бұзылуы арасында 30%-дан 70%-ға дейін жағдайда тағам өндірушілердің таңбалау қағидаларын ұстанбауы жиі кездеседі.
Сондай-ақ өнімдерде ішек таяқшасының бактериясы немесе патогенді флораның анықталуы, микроорганизмдердің рұқсат етілген сандарынан артуы, яғни «шіруі», «көгеруі» байқалады. Сонымен қатар тұтынушыны алдау немесе жаңылыстыру арқылы өнімнің құрамы бойынша таңбалауда мәлімделген өнімге сәйкес келмеуі, мысалы, жануарлар ДНҚ-ның немесе ГМО табылуы орын алған. Өкінішке қарай, жарамдылық мерзімі өткен тамақ өнімдерін сату өте жиі кездеседі, - деді департамент мамандары.
Сауда нысандары жеткізушілерден тез бұзылатын кондитерлік, дайындау күні мен жарамдылық мерзімі көрсетілмеген, құжаттарсыз өнімдердерді қабылдау және одан әрі сату жалғасуда. Бұл жағдайлар жұқпалы аурулар мен тамақтан уланудың пайда болуы мен таралуына әкеліп соқтыратыны айтпаса да түсінікті.
Сауда желілерінде сыртқы түрі бойынша сәйкессіздіктер, сақтау және таңбалау шарттарының бұзылуы сияқты бұзушылықтар анықталған жағдайда аумақтық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау органдарын хабардар ету қажет.