Қызанақты кімдерге жеуге болмайды
25 ақпан, 2023
Елорда ақпарат
Ресейлік диетолог дәрігер Елена Соломатина қызанақтың құрамында көптеген дәрумен, оның ішінде, магний, кальций, йод, калий, фтор және С дәрумені барын айтады.
Қызанақ расында пайдалы, бірақ ол алқа тұқымдас болғандықтан құрамында соланин (өсімдік тектес у-еск.) бар. Сондықтан тек піскен қызанақты жеген дұрыс. Асқазан-ішек жолдарының аурулары бар адамдарға қызанақ жемеген дұрыс. Себебі қызанақтағы қышқылдар шырышты қабыққа кері әсер етуі мүмкін. Асқазан жарасы, гастрит, панкреатит кезінде – ас қорыту бұзылыстарымен байланысты барлық нәрседе адамға жайсыздық тудыруы мүмкін. Уролитияға бейім адамдарға қызанақ жемеген дұрыс, себебі оның құрамында қышқыл қымыздық бар, – дейді дәрігер.
Ұқсас жаңалықтар
19 қыркүйек, 2024
Дәрігер маусымдық аурулардың алдын алудың шараларын атады
19 қыркүйек, 2024
Инфекциялық ауруханаға түскен балалардың 97%-ы екпе алмағандар – маман
18 қыркүйек, 2024
Елордада емханаларға тіркелу науқаны жүргізіліп жатыр
18 қыркүйек, 2024
Елімізде жатыр мойны обырының алдын алу үшін қыздарды вакцинациялау басталды