Қазақстан мектептерінде тамақтану ережелері өзгерді

7 наурыз, 2025
Кербез Әлішер Кербез Әлішер
Қазақстан мектептерінде тамақтану ережелері өзгерді
Фото: ЖИ иллюстрациясы

Денсаулық сақтау министрлігі Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану туралы нормаларды қамтитын жаңартылған бұйрықты бекітті, деп хабарлады Elordainfo.kz.

Құжат тамақтануды ұйымдастыруды, режимді, рацион құрамын және өнімнің сапасына қойылатын талаптарды реттейді.

Ауруханаларда тамақтану

Бұйрықта түзету мүмкіндігі бар негізгі диеталар қарастырылған. Тамақты кезекші дәрігер тағайындайды, ол ауру бойынша тарихында жазылады және ас блогына беріледі.

Төрт реттік тамақтану режимі енгізілді, қажет болған жағдайда  алты реттік режимге дейін. Тамақ дайындауды аға аспаз пен диеолог басқарады.  Құрамында гендік модификацияланған ағза бар  өнімдерін, механикалық сүйектен жасалған құс етін және құрамында коллаген бар шикізатты пайдалануға тыйым салынады. Санитарлық нормалар, тағамдардың сапасын бақылау және персоналды медициналық тексеру қатаң сақталады.

Мектеп пен балабақшада не нәрсеге рұқсат бар не нәрсеге рұқсат жоқ

Білім беруде стандарттар мәзірлерді, режимдерді, тамақтану түрлерін қамтиды (өзін-өзі дайындау, аутсорсинг немесе кейтеринг), бірақ балабақшалар үшін  кейтерингге тыйым салынған.Тамақтану үлгілері енгізілді: стандартты мәзір немесе тағам таңдауы бар мультипрофильді (швед үстелі, түскі ас пакеттері). Тамақтану жиілігі балалардың болу уақытына байланысты бір реттік тамақтанудан алты реттік тамақтануға дейін өзгереді. Медицина қызметкерлері тағамдардың сапасын, диеталардың сақталуын және санитарлық нормаларды бақылайды.

Өнімдердің сапасына және оларды сақтауға ерекше назар аударылады. ГМО-ға, жарамдылық мерзімі өткен, таңбаланбаған немесе сақтау шарттары бұзылған өнімдерге тыйым салынады. Диетада өсімдік тектес өнімдердің 75 пайызы қарастырылған, құрамында тұз бен қант ғана бар, Йодталған тұзды қолдану қажет. Ет тағамдары үшін жылқы, сиыр еті және терісі жоқ күркетауыққа рұқсат етіледі. Сусындар  –газдалмаған су, сүт өнімдері, компоттар және жеміс шайлары.