Құрылыс нысандарында тамақтандыруды ұйымдастыру қатысты ұсыныстар жарияланды
Қалалық Тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау департаменті құрылыс нысандарында тамақтандыруды ұйымдастыруға қатысты ұсыныстарын жариялады, деп хабарлайды Елорда Инфо. Карантин кезеңінде құрылыс алаңдарында, № 35 МГСВ сақталуына мониторинг жүргізу барысында кейбір құрылыс компаниялары COVID-19 бойынша эпидемияға қарсы іс-шараларды сақтамайтыны анықталды. Карантин кезінде жұмысшылардың тамақтануына үлкен жауапкершілік жүктеледі, себебі жұмысшылардың денсаулығы дұрыс ұйымдастырылған тамақтануға байланысты. - жұмыс орнында тамақ ішуге тыйым салу; - әр түрлі өндірістік учаскелерден жиналған жұмысшылардың тығыздығы мен олардың бір мезгілде тамақ ішуін қоспағанда, тамақтану аймақтарында демалыс кестесі бойынша демалу мен тамақтануды ұйымдастыру. Мүмкіндігінше барлық қажетті санитарлық нормаларды қамтамасыз ете отырып, цехтардағы/учаскелердегі тамақ қабылдау аймақтарына (асханаларға) тамақ жеткізу алынып тасталмайды; - үстелдердің арасындағы қашықтықты кемінде 2 метрден сақтау және бір стандартты үстелде кемінде 2 жұмысшыдан отырғызу немесе үстелдерде шахмат тәртібімен 4 отыратын орынға есептеп отырғызу; - бір реттік ыдысты жинау және кейіннен жою арқылы пайдалану; - көп рет қолданылатын ыдысты пайдалану кезінде-ыдыстарды арнайы жуу машиналарында 65 градустан төмен емес температурада немесе әр қолданғаннан кейін жуу және дезинфекциялау құралдарын қолдана отырып, сол температурада қолмен өңдеу; - асхана қызметкерлері (сатушылар, аспаздар, даяшылар, кассирлер және тамақ өнімдерімен тікелей байланысы бар басқа да қызметкерлер) жұмысшыларға өз қызметтерін бір реттік қолғаптармен көрсетеді, ауысымында екі реттен кем емес және тұтастығы бұзылған кезде қызметкерлер жұмыс кезінде бір реттік медициналық маскаларды (маскаларды 2 сағатта 1 реттен кем емес ауыстыру) пайдалану ұсынылады; - азық-түлік блоктары мен сауда объектілерінде, кәсіпорындарға нұсқамаға жауапты тұлғаны бекіту, қорғау құралдарын уақтылы ауыстыру, дезинфекциялау, жуу және антисептикалық құралдардың қажетті қорын жабдықтау және қадағалау, нұсқаманы өткізу мерзімділігі бойынша журнал жүргізу, қорғаныс құралдарын ауыстыру және дезқұралдар қорын толықтыру; - 5 адамнан артық кезектің пайда болуына жол бермейді, олардың арасындағы кемінде бір метр қашықтықты сақтай отырып, қызмет көрсетілетін келушілердің санын шектеу; - жұмыс ауысымы аяқталғаннан кейін (немесе кемінде 6 сағаттан кейін) есіктердің тұтқаларын, тұтқаларды, үстелдерді, орындықтардың арқаларын (креслолардың шынтақтарын), түскі залға (асханаға) кіретін кезде қол жууға арналған раковиналарды, өзіне-өзі қызмет көрсететін сөрелерді дезинфекциялаушы майлықтармен (немесе дезинфекциялаушы құралдардың ерітінділерімен) сүрту жолымен дезинфекциялаушы құралдарды қолдана отырып, үй-жайларды желдету және ылғалды жинау жүргізіледі. - күшейтілген дезинфекциялау режимін жүргізу: әр сағат сайын арнайы дезинфекциялық құралдармен үстелдерді, орындықтарды өңдеу. - объектіге іргелес аумақты таза ұстау.
-->Қалалық Тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау департаменті құрылыс нысандарында тамақтандыруды ұйымдастыруға қатысты ұсыныстарын жариялады, деп хабарлайды Елорда Инфо. Карантин кезеңінде құрылыс алаңдарында, № 35 МГСВ сақталуына мониторинг жүргізу барысында кейбір құрылыс компаниялары COVID-19 бойынша эпидемияға қарсы іс-шараларды сақтамайтыны анықталды. Карантин кезінде жұмысшылардың тамақтануына үлкен жауапкершілік жүктеледі, себебі жұмысшылардың денсаулығы дұрыс ұйымдастырылған тамақтануға байланысты. - жұмыс орнында тамақ ішуге тыйым салу; - әр түрлі өндірістік учаскелерден жиналған жұмысшылардың тығыздығы мен олардың бір мезгілде тамақ ішуін қоспағанда, тамақтану аймақтарында демалыс кестесі бойынша демалу мен тамақтануды ұйымдастыру. Мүмкіндігінше барлық қажетті санитарлық нормаларды қамтамасыз ете отырып, цехтардағы/учаскелердегі тамақ қабылдау аймақтарына (асханаларға) тамақ жеткізу алынып тасталмайды; - үстелдердің арасындағы қашықтықты кемінде 2 метрден сақтау және бір стандартты үстелде кемінде 2 жұмысшыдан отырғызу немесе үстелдерде шахмат тәртібімен 4 отыратын орынға есептеп отырғызу; - бір реттік ыдысты жинау және кейіннен жою арқылы пайдалану; - көп рет қолданылатын ыдысты пайдалану кезінде-ыдыстарды арнайы жуу машиналарында 65 градустан төмен емес температурада немесе әр қолданғаннан кейін жуу және дезинфекциялау құралдарын қолдана отырып, сол температурада қолмен өңдеу; - асхана қызметкерлері (сатушылар, аспаздар, даяшылар, кассирлер және тамақ өнімдерімен тікелей байланысы бар басқа да қызметкерлер) жұмысшыларға өз қызметтерін бір реттік қолғаптармен көрсетеді, ауысымында екі реттен кем емес және тұтастығы бұзылған кезде қызметкерлер жұмыс кезінде бір реттік медициналық маскаларды (маскаларды 2 сағатта 1 реттен кем емес ауыстыру) пайдалану ұсынылады; - азық-түлік блоктары мен сауда объектілерінде, кәсіпорындарға нұсқамаға жауапты тұлғаны бекіту, қорғау құралдарын уақтылы ауыстыру, дезинфекциялау, жуу және антисептикалық құралдардың қажетті қорын жабдықтау және қадағалау, нұсқаманы өткізу мерзімділігі бойынша журнал жүргізу, қорғаныс құралдарын ауыстыру және дезқұралдар қорын толықтыру; - 5 адамнан артық кезектің пайда болуына жол бермейді, олардың арасындағы кемінде бір метр қашықтықты сақтай отырып, қызмет көрсетілетін келушілердің санын шектеу; - жұмыс ауысымы аяқталғаннан кейін (немесе кемінде 6 сағаттан кейін) есіктердің тұтқаларын, тұтқаларды, үстелдерді, орындықтардың арқаларын (креслолардың шынтақтарын), түскі залға (асханаға) кіретін кезде қол жууға арналған раковиналарды, өзіне-өзі қызмет көрсететін сөрелерді дезинфекциялаушы майлықтармен (немесе дезинфекциялаушы құралдардың ерітінділерімен) сүрту жолымен дезинфекциялаушы құралдарды қолдана отырып, үй-жайларды желдету және ылғалды жинау жүргізіледі. - күшейтілген дезинфекциялау режимін жүргізу: әр сағат сайын арнайы дезинфекциялық құралдармен үстелдерді, орындықтарды өңдеу. - объектіге іргелес аумақты таза ұстау.