Денсаулық

Балықтан жұғатын қауіпті инфекциядан қалай қорғануға болады

Балық және балық өнімдері паразиттермен жұқтырылуы мүмкін екенін есте ұстаған жөн. Елорда тұрғындары арасында ең көп кездесетін түрі-описторхоз, ол паразит жұқтырған балық арқылы беріледі (әсіресе, описторхоздың қоздырғыштары ципринидтер тұқымдасына жататын тұщы су балықтарында көптеп кездеседі). Мәселен, Нұр – Сұлтан қаласында 2021 жылы описторхоздың 83 зертханалық расталған жағдайы тіркелді, бұл 2020 жылдың сәйкес кезеңімен салыстырғанда 6 жағдайға көп (77 жағдай).

Айта кету керек, описторхоз артынан гельминттің туындауына әкеледі.  Ол мысық немесе сібір сорғышы атауына ие. Оның ұзындығы шамамен 1 сантиметр болады. Адам аздап тұздалған, аз тұздалған, жеткіліксіз термиялық өңдеуден өткен немесе шикі балықты жеген кезде жұқтырады. Ішекте жұмыртқалар мембраналардан босатылады. Сөйтіп бауырға, өт қабына және ұйқы безіне енеді. Бір айдан кейін паразиттер жыныстық жетілуге жетіп, жұмыртқа шығарады. Паразит адам ағзасында 20-25 жылға дейін өмір сүреді. Бастапқыда описторхоз аллергия ретінде жүреді және паразиттермен тамырлардың бітелуіне, қайталама инфекцияға байланысты өт тоқырауы мүмкін. Бұл гельминттің жұмыртқалары өтпен бірге ішекке түсіп, содан кейін нәжіспен сыртқы ортаға енеді. Алайда, олардың дамуы тек су қоймаларында мүмкін. Жаңадан ауланған балықтарда жұмыртқалар өзінің қозғалысын әлі де  сақтаған кезде жақсы байқалады. Адамның инфекциясы ципринидтер тұқымдасының балықтарын жегенде пайда болады: итмұрын, елец, раушан, табан, тенч, руд, уклея, көксерке, көксерке және басқалар.

Елорданың Санэпидбақылау департаменті халықты зертханалық бақылау жүргізілмеген көше базарларынан  балық сатып алғанда абай болуға шақырады.

Сыртқы түрі бойынша паразит жұқтырған балықты сау балықтан ажыратуға болмайды. Тек бұлшықет терісін микроскопиялық зерттеу арқылы метацеркарияны анықтауға мүмкіндік береді.

 СЭБД ауруды алдын алу үшін тұздалған, жаңа піскен және әсіресе ципринидтер тұқымдасының строганинін қолдануға кеңес бермейді. Балықты кем дегенде 20-25 минут қуырып, пісіру керек, бәліштерді - 45-100 минут, қаптауды (коптить) - 70-80°C температурада 2,5–6 сағат, минус 30-40°C температурада 2-5 сағат мұздату керек. Описторхоз-бұл өлуі ұзақ жүретін паразит, ол термиялық өңдеуден кейін де өмір сүре алады, сондықтан пісіру кезінде міндетті түрде сақталуы керек арнайы ережелер бар.

Балық етіндегі кез-келген инфекцияны жою үшін оны толығымен қуыру оңай болатын кішкене кесектерге кесу керек. Жабық қақпақтың астында қуыру және қайнату керек. Сонда ғана жұмыртқалар мен (личинкаларды) жою ықтималдығы артады. Қуырар алдында балықты 10-15 минут пісірген жөн.

Балықты кескеннен кейін пышақтарды, пайдаланған тақтайларды және басқа ыдыстарды қайнаған сумен жуу керек.

Жұқтыру қаупін азайту үшін Нұр-Сұлтан қаласының тұрғындары, оның ішінде балық аулауды ұнататын адамдар балықтағы описторхисті қалай өлтіру керектігін білуі керек. Себебі, бұл ауруды кейінірек емдеуден гөрі алдын-алу әлдеқайда оңай.

 

-->

Балық және балық өнімдері паразиттермен жұқтырылуы мүмкін екенін есте ұстаған жөн. Елорда тұрғындары арасында ең көп кездесетін түрі-описторхоз, ол паразит жұқтырған балық арқылы беріледі (әсіресе, описторхоздың қоздырғыштары ципринидтер тұқымдасына жататын тұщы су балықтарында көптеп кездеседі). Мәселен, Нұр – Сұлтан қаласында 2021 жылы описторхоздың 83 зертханалық расталған жағдайы тіркелді, бұл 2020 жылдың сәйкес кезеңімен салыстырғанда 6 жағдайға көп (77 жағдай).

Айта кету керек, описторхоз артынан гельминттің туындауына әкеледі.  Ол мысық немесе сібір сорғышы атауына ие. Оның ұзындығы шамамен 1 сантиметр болады. Адам аздап тұздалған, аз тұздалған, жеткіліксіз термиялық өңдеуден өткен немесе шикі балықты жеген кезде жұқтырады. Ішекте жұмыртқалар мембраналардан босатылады. Сөйтіп бауырға, өт қабына және ұйқы безіне енеді. Бір айдан кейін паразиттер жыныстық жетілуге жетіп, жұмыртқа шығарады. Паразит адам ағзасында 20-25 жылға дейін өмір сүреді. Бастапқыда описторхоз аллергия ретінде жүреді және паразиттермен тамырлардың бітелуіне, қайталама инфекцияға байланысты өт тоқырауы мүмкін. Бұл гельминттің жұмыртқалары өтпен бірге ішекке түсіп, содан кейін нәжіспен сыртқы ортаға енеді. Алайда, олардың дамуы тек су қоймаларында мүмкін. Жаңадан ауланған балықтарда жұмыртқалар өзінің қозғалысын әлі де  сақтаған кезде жақсы байқалады. Адамның инфекциясы ципринидтер тұқымдасының балықтарын жегенде пайда болады: итмұрын, елец, раушан, табан, тенч, руд, уклея, көксерке, көксерке және басқалар.

Елорданың Санэпидбақылау департаменті халықты зертханалық бақылау жүргізілмеген көше базарларынан  балық сатып алғанда абай болуға шақырады.

Сыртқы түрі бойынша паразит жұқтырған балықты сау балықтан ажыратуға болмайды. Тек бұлшықет терісін микроскопиялық зерттеу арқылы метацеркарияны анықтауға мүмкіндік береді.

 СЭБД ауруды алдын алу үшін тұздалған, жаңа піскен және әсіресе ципринидтер тұқымдасының строганинін қолдануға кеңес бермейді. Балықты кем дегенде 20-25 минут қуырып, пісіру керек, бәліштерді - 45-100 минут, қаптауды (коптить) - 70-80°C температурада 2,5–6 сағат, минус 30-40°C температурада 2-5 сағат мұздату керек. Описторхоз-бұл өлуі ұзақ жүретін паразит, ол термиялық өңдеуден кейін де өмір сүре алады, сондықтан пісіру кезінде міндетті түрде сақталуы керек арнайы ережелер бар.

Балық етіндегі кез-келген инфекцияны жою үшін оны толығымен қуыру оңай болатын кішкене кесектерге кесу керек. Жабық қақпақтың астында қуыру және қайнату керек. Сонда ғана жұмыртқалар мен (личинкаларды) жою ықтималдығы артады. Қуырар алдында балықты 10-15 минут пісірген жөн.

Балықты кескеннен кейін пышақтарды, пайдаланған тақтайларды және басқа ыдыстарды қайнаған сумен жуу керек.

Жұқтыру қаупін азайту үшін Нұр-Сұлтан қаласының тұрғындары, оның ішінде балық аулауды ұнататын адамдар балықтағы описторхисті қалай өлтіру керектігін білуі керек. Себебі, бұл ауруды кейінірек емдеуден гөрі алдын-алу әлдеқайда оңай.