Жол бойынан қарбыз немесе қауын сатып алуға бола ма?
Жол бойындағы қарбыз мен қауынды сатып алуға болмайды. Олар автомобильдің пайдаланылған газдарында болатын ауыр металдарды тез жинайды, деп хабарлады Elorda.info қалалық Санитариялық—эмидемиологиялық бақылау департаментіне сілтеме жасап.
Қарбыз мен қауын-бұл өте пайдалы жемістер, олар жазғы ас мәзірінде болуы керек. Олардың құрамында көптеген маңызды микроэлементтер (кальций, магний, калий), фолий қышқылы және талшық бар. Базарлар мен дүкендерде олар көктемнің соңында пайда бола бастайды.
Қарбыз мен қауынның өзі баяу өседі. Табиғи жағдайда қарбыз мен қауын жемістері тек шілде айының соңында піседі. Ерте егін жинау үшін жосықсыз, соның ішінде жеке қауын өсірушілер топыраққа әртүрлі тыңайтқыштар мен өсу стимуляторларын енгізеді. Фермерлер қолданатын химиялық тыңайтқыштардың мөлшері көбінесе рұқсат етілгеннен асып түседі. Осыдан мамыр айының соңында сатылымда пайда болатын бақша дақылдарының құрамында нитраттар болуы ықтималдығы жоғары деген қорытынды жасауға болады.
Нитраттар-жоғары концентрацияда улануды тудыруы мүмкін органикалық қосылыстар. Ішке барған кезде нитраттар нитритке айналады және бұл қосылыстар одан да улы болады. Олар гемоглобинді метгемоглобинге айналдыра алады, ол оттегінің тіндерге тасымалдануын тежейді. Нәтижесінде оттегі ашығуы пайда болады, бұл жүрекке, миға және басқа мүшелерге әсер етеді.
Қарбыз немесе қауын таңдауда қателеспеу үшін алдымен не нәрсеге назар аудару керектігін біліп жүріңіз:
- Стихиялық ұйымдастырылған базар нүктелерінен сатып алмаңыз;
- Бақша дақылдарын сатуға арналған орын қоршалып, күн мен жаңбырдан сенімді қорғалуы тиіс. Сату нүктесі шатырдың астында болуы керек;
-Қарбыз мен қауын биіктігі кемінде 20 см болатын арнайы паллеттерде сақталуы керек;
-Ешқандай жағдайда жол бойындағы қарбыз мен қауынды сатып алуға болмайды: олар автомобильдің пайдаланылған газдарында болатын ауыр металдарды тез жинайды;
- Кесілген қарбыз мен қауын сатып алмаңыз. Пышақпен кесілген кезде бетіндегі кір целлюлозаға оңай түседі;
- Сырт қыртысының тұтастығына назар аударыңыз. Онда жарықтар, сызаттар, ойықтар болмауы маңызды;
-Жемісті кесер алдында оны ағынды сумен және щеткамен жақсылап жуу керек;
- Кесілген қарбыз немесе қауынды тоңазытқышта бір тәуліктен артық сақтауға болмайды;
-Жемісті қабығына дейін жемеуге тырысыңыз: нитраттардың көпшілігі қыртысқа жақын және сабақта болады;
- Сатушыдан өнімнің қауіпсіздігін растайтын құжатты талап етіңіз.
Уланудың алғашқы белгілері: шаршаудың жоғарылауы, қатты бас ауруы, жүрек айну, құсу және диарея, кейбір жағдайларда температура, құрысулар және буындардың ауыруы мүмкін.
Есіңізде болсын, дұрыс тамақтану салауатты өмірдің кілті. Сондықтан өнімдерді таңдауға өте байыпты қарау керек. Егер сіз кенеттен уланған болсаңыз, міндетті түрде дәрігерге қаралуыңыз керек!
-->Қарбыз мен қауын-бұл өте пайдалы жемістер, олар жазғы ас мәзірінде болуы керек. Олардың құрамында көптеген маңызды микроэлементтер (кальций, магний, калий), фолий қышқылы және талшық бар. Базарлар мен дүкендерде олар көктемнің соңында пайда бола бастайды.
Қарбыз мен қауынның өзі баяу өседі. Табиғи жағдайда қарбыз мен қауын жемістері тек шілде айының соңында піседі. Ерте егін жинау үшін жосықсыз, соның ішінде жеке қауын өсірушілер топыраққа әртүрлі тыңайтқыштар мен өсу стимуляторларын енгізеді. Фермерлер қолданатын химиялық тыңайтқыштардың мөлшері көбінесе рұқсат етілгеннен асып түседі. Осыдан мамыр айының соңында сатылымда пайда болатын бақша дақылдарының құрамында нитраттар болуы ықтималдығы жоғары деген қорытынды жасауға болады.
Нитраттар-жоғары концентрацияда улануды тудыруы мүмкін органикалық қосылыстар. Ішке барған кезде нитраттар нитритке айналады және бұл қосылыстар одан да улы болады. Олар гемоглобинді метгемоглобинге айналдыра алады, ол оттегінің тіндерге тасымалдануын тежейді. Нәтижесінде оттегі ашығуы пайда болады, бұл жүрекке, миға және басқа мүшелерге әсер етеді.
Қарбыз немесе қауын таңдауда қателеспеу үшін алдымен не нәрсеге назар аудару керектігін біліп жүріңіз:
- Стихиялық ұйымдастырылған базар нүктелерінен сатып алмаңыз;
- Бақша дақылдарын сатуға арналған орын қоршалып, күн мен жаңбырдан сенімді қорғалуы тиіс. Сату нүктесі шатырдың астында болуы керек;
-Қарбыз мен қауын биіктігі кемінде 20 см болатын арнайы паллеттерде сақталуы керек;
-Ешқандай жағдайда жол бойындағы қарбыз мен қауынды сатып алуға болмайды: олар автомобильдің пайдаланылған газдарында болатын ауыр металдарды тез жинайды;
- Кесілген қарбыз мен қауын сатып алмаңыз. Пышақпен кесілген кезде бетіндегі кір целлюлозаға оңай түседі;
- Сырт қыртысының тұтастығына назар аударыңыз. Онда жарықтар, сызаттар, ойықтар болмауы маңызды;
-Жемісті кесер алдында оны ағынды сумен және щеткамен жақсылап жуу керек;
- Кесілген қарбыз немесе қауынды тоңазытқышта бір тәуліктен артық сақтауға болмайды;
-Жемісті қабығына дейін жемеуге тырысыңыз: нитраттардың көпшілігі қыртысқа жақын және сабақта болады;
- Сатушыдан өнімнің қауіпсіздігін растайтын құжатты талап етіңіз.
Уланудың алғашқы белгілері: шаршаудың жоғарылауы, қатты бас ауруы, жүрек айну, құсу және диарея, кейбір жағдайларда температура, құрысулар және буындардың ауыруы мүмкін.
Есіңізде болсын, дұрыс тамақтану салауатты өмірдің кілті. Сондықтан өнімдерді таңдауға өте байыпты қарау керек. Егер сіз кенеттен уланған болсаңыз, міндетті түрде дәрігерге қаралуыңыз керек!