Шұжық жегендер тез қартайып кетеді – маман
Сарапшы «Суперфудтарды» пайдалы тағам деудің ғылыми негізі жоқ екенін, ол маркетологтардың ойлап тапқаны, – дейді Мотина.
Жақында ресейлік ғалымдар шаян таяқшаларын, сондай-ақ басқа да өңделген өнімдерді жиі қолдану ағзаның қартаю процесін тездетеді деген қорытындыға келді. Халықаралық диеталық ережелерге сәйкес, өнім дүкен сөресіне түскенге дейін неғұрлым аз өңделсе, соғұрлым ол денсаулық үшін пайдалы болмақ.
Ғалымдар өнімдерді шартты түрде төрт негізгі түрге бөледі:
1-топ. Өңделмеген: көкөністер, жемістер, шөптер, ет, балық, жұмыртқа және сүт.
2-топ. Өңделген: майлар, дәмдеуіштер, қант және тұз.
3-топ. Өңделген өнімдер: консервілер, ірімшіктер мен нан өнімдері.
4-топ. Терең өңделген өнімдер: газдалған алкогольсіз сусындар, дайын тағамдар, шұжықтар, краб таяқшалары.
Екінші және үшінші топтағы өнімдерді шектеу ұсынылады. Мысалы, қант күнделікті калория мөлшерінің он пайызынан аспаса, улы емес.
Бірақ диетологтар төртінші топтың өнімдерін азайтуға кеңес береді: оларда ең зиянды қоспалар көп, яғни консерванттар, түс күшейткіштері, дәм және т.б. қосылған. Дегенмен, маман шұжық пен басқа да тағамдарға мүлдем тыйым салудың қажеті жоқ дейді. Тамақтануда ұстанатын ең басты ереже – позитив.
-->Сарапшы «Суперфудтарды» пайдалы тағам деудің ғылыми негізі жоқ екенін, ол маркетологтардың ойлап тапқаны, – дейді Мотина.
Жақында ресейлік ғалымдар шаян таяқшаларын, сондай-ақ басқа да өңделген өнімдерді жиі қолдану ағзаның қартаю процесін тездетеді деген қорытындыға келді. Халықаралық диеталық ережелерге сәйкес, өнім дүкен сөресіне түскенге дейін неғұрлым аз өңделсе, соғұрлым ол денсаулық үшін пайдалы болмақ.
Ғалымдар өнімдерді шартты түрде төрт негізгі түрге бөледі:
1-топ. Өңделмеген: көкөністер, жемістер, шөптер, ет, балық, жұмыртқа және сүт.
2-топ. Өңделген: майлар, дәмдеуіштер, қант және тұз.
3-топ. Өңделген өнімдер: консервілер, ірімшіктер мен нан өнімдері.
4-топ. Терең өңделген өнімдер: газдалған алкогольсіз сусындар, дайын тағамдар, шұжықтар, краб таяқшалары.
Барлық пайдалы өнімдердің бірінші топта «жиналғанын» байқау қиын емес, – дейді диетолог.
Екінші және үшінші топтағы өнімдерді шектеу ұсынылады. Мысалы, қант күнделікті калория мөлшерінің он пайызынан аспаса, улы емес.
Бірақ диетологтар төртінші топтың өнімдерін азайтуға кеңес береді: оларда ең зиянды қоспалар көп, яғни консерванттар, түс күшейткіштері, дәм және т.б. қосылған. Дегенмен, маман шұжық пен басқа да тағамдарға мүлдем тыйым салудың қажеті жоқ дейді. Тамақтануда ұстанатын ең басты ереже – позитив.
Бұдан былай шұжық жеме» дегеннен гөрі «Маусымдық көкөністерді көбірек тұтын» деген ұран адамның дұрыс тамақтануына түрткі болады, – дейді диетолог.