Ғалымдар адамдардың көпшілігіне ұнайтын ең жұпар иіс туралы айтты
Зерттеуді Ұлыбританияның Оксфорд университетінің әріптестерімен бірге Каролинска институтының швед ғалымдары жүргізді.
Көпшілікке бірдей жеміс-жидектердің, ваниль мен шабдалы жұпарлары ұнаған. Ал адам аяғының терінен, ірімшіктен, соя сүтінен және алма шырынынан шығатын изовалер қышқылының иісі ешкімге дерлік ұнамады.
Зерттеу нәтижесінде ғалымдар иістерді қабылдау еріктілердің мәдениетіне байланысты небәрі 6 пайызды құрайды деген қорытындыға келді. Негізгі рөлді 54 пайызда олардың жеке қалауы және хош иіс молекуласының құрылымына байланысты 40 пайыз болған.
Ғалым келесі қадамда белгілі бір иісті сезген кезде мида не болатынын зерттеу керек екенін қосты.
-->Зерттеуді Ұлыбританияның Оксфорд университетінің әріптестерімен бірге Каролинска институтының швед ғалымдары жүргізді.
Көпшілікке бірдей жеміс-жидектердің, ваниль мен шабдалы жұпарлары ұнаған. Ал адам аяғының терінен, ірімшіктен, соя сүтінен және алма шырынынан шығатын изовалер қышқылының иісі ешкімге дерлік ұнамады.
Зерттеу нәтижесінде ғалымдар иістерді қабылдау еріктілердің мәдениетіне байланысты небәрі 6 пайызды құрайды деген қорытындыға келді. Негізгі рөлді 54 пайызда олардың жеке қалауы және хош иіс молекуласының құрылымына байланысты 40 пайыз болған.
Қазір біз молекулалық құрылыммен анықталатын иістердің барлығына бірдей қабылданатынын білеміз және бұл бізге адамдардың белгілі бір иісті неліктен ұнататынын немесе ұнатпайтынын түсіндіреді, - деді зерттеу жетекші авторы, клиникалық бөлімнің ғылыми қызметкері Артин Аршамян.
Ғалым келесі қадамда белгілі бір иісті сезген кезде мида не болатынын зерттеу керек екенін қосты.